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Registro completo
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Biblioteca (s) : |
INIA Tacuarembó. |
Fecha : |
21/02/2014 |
Actualizado : |
04/04/2018 |
Tipo de producción científica : |
Capítulo en Libro Técnico-Científico |
Autor : |
DE MATTOS, D.; SCAGLIA, G.; PITTALUGA, O. |
Afiliación : |
DANIEL DE MATTOS, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; GUILLERMO SCAGLIA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; OSCAR ALBERTO PITTALUGA GONZALEZ, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay. |
Título : |
Uso de subproductos agroindustriales para la suplementación en ganadería extensiva. |
Fecha de publicación : |
1992 |
Fuente / Imprenta : |
ln: Simpósio Utilizaçao de Subprodutos Agroindustriais e Resíduos de Colheita na Alimentaçao de Ruminantes, 1992, Sao Carlos, SP, Brasil Anais. Sao Carlos, SP (Brasil): EMBRAPA; IICA, 1992. |
Páginas : |
p. 245-259 |
Idioma : |
Español |
Contenido : |
La producción de carne vacuna en Uruguay se realiza básicamente sobre campo natural, con pastoreo mixto de lanares y vacunos, en forma contínua. La base forrajera de pasturas naturales ocupa un 85% del área nacional (DICOSE 1990), sin embargo considerando el área destinada a ganadería extensiva la misma es un 91%, ocupando un 74% del total nacional (15:640.000 ha). La oferta de forraje se caracteriza por tener una marcada estacionalidad y variabilidad entre años. En consecuencia el comportamiento individual de los animales en pastoreo no es satisfactorio. Dentro de este marco, la ganadería de carne en el Uruguay presenta como
característica una avanzada edad de faena de los animales (4,5 a 5 años), la edad al primer parto a los 48 meses e índices de procreo inferiores al 70%, (DICOSE, 1990).
La actividad de cría es sin duda la más compleja y la que determina la eficiencia del proceso global de producción. Es asimismo la actividad más sensible a restricciones
alimenticias dadas los efectos irreversibles que estas tienen sobre el posterior comportamiento reproductivo del animal.
Los ajustes de los requerimientos de las diferentes categorías del proceso de cría pueden hacerse modificando la época y edad de entore, edad de destete, tipo biológico de animal a utilizar, etc. Sin embargo, en las condiciones extensivas en que se realiza estas no parecen ser suficientes para levantar las restricciones que hoy tiene. La alimentación suplementaria con subproductos agroindustriales en forma estratégica aparece como una buena solución atacando por la mejora en el aspecto
nutricional los principales problemas de la actividad de cría. MenosLa producción de carne vacuna en Uruguay se realiza básicamente sobre campo natural, con pastoreo mixto de lanares y vacunos, en forma contínua. La base forrajera de pasturas naturales ocupa un 85% del área nacional (DICOSE 1990), sin embargo considerando el área destinada a ganadería extensiva la misma es un 91%, ocupando un 74% del total nacional (15:640.000 ha). La oferta de forraje se caracteriza por tener una marcada estacionalidad y variabilidad entre años. En consecuencia el comportamiento individual de los animales en pastoreo no es satisfactorio. Dentro de este marco, la ganadería de carne en el Uruguay presenta como
característica una avanzada edad de faena de los animales (4,5 a 5 años), la edad al primer parto a los 48 meses e índices de procreo inferiores al 70%, (DICOSE, 1990).
La actividad de cría es sin duda la más compleja y la que determina la eficiencia del proceso global de producción. Es asimismo la actividad más sensible a restricciones
alimenticias dadas los efectos irreversibles que estas tienen sobre el posterior comportamiento reproductivo del animal.
Los ajustes de los requerimientos de las diferentes categorías del proceso de cría pueden hacerse modificando la época y edad de entore, edad de destete, tipo biológico de animal a utilizar, etc. Sin embargo, en las condiciones extensivas en que se realiza estas no parecen ser suficientes para levantar las restricciones que hoy tiene. La alimentación suplementaria con subproductos agroindustriales en f... Presentar Todo |
Thesagro : |
ALIMENTACION DE LOS ANIMALES; DESECHOS AGRICOLAS; DESECHOS INDUSTRIALES; GANADO BOVINO; GANADO DE CARNE; RESIDUOS DE COSECHAS; SUBPRODUCTOS; SUPLEMENTOS. |
NAL Tesauro : |
SUPLEMENTACIÓN. |
Asunto categoría : |
L01 Ganadería |
URL : |
http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/9081/1/Uso-de-subproductos-1992.pdf
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Marc : |
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Registro original : |
INIA Tacuarembó (TBO) |
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Biblioteca (s) : |
INIA Las Brujas. |
Fecha actual : |
18/10/2017 |
Actualizado : |
15/10/2019 |
Tipo de producción científica : |
Artículos en Revistas Indexadas Internacionales |
Circulación / Nivel : |
Internacional - -- |
Autor : |
BOSCHI, F.; SCHVARTZMAN, C.; MURCHIO, S.; FERREIRA, V.; SIRI, M.; GALVÁN, G.; SMOKER, M.; STRANSFEL, L.; ZYPFEL, C.; VILARÓ, F.; DALLA RIZZA, M. |
Afiliación : |
FEDERICO BOSCHI, INASE (Instituto Nacional de Semillas).; CLAUDIA SCHVARTZMAN DISEGNI, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; MARIA SARA MURCHIO VIGNOLO, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; VIRGINIA FERREIRA, Universidad de la República (UdelaR)/ Facultad de Química; MARÍA SIRI, Universidad de la República (UdelaR)/ Facultad de Química; GUILLERMO GALVÁN, Universidad de la República (UdelaR)/ Facultad de Agronomía; MATTHEW SMOKER, The Sainsbury Laboratory, Norwich Research Park, Norwich, United Kingdom; LENA STRANSFEL, The Sainsbury Laboratory, Norwich Research Park, Norwich, United Kingdom; CYRIL ZYPFEL, The Sainsbury Laboratory, Norwich Research Park, Norwich, United Kingdom; FRANCISCO LUIS VILARO PAREJA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; MARCO DALLA RIZZA VILARO, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay. |
Título : |
Enhanced bacterial wilt resistance in potato through expression of arabidopsis efr and introgression of quantitative resistance from solanum commersonii. |
Fecha de publicación : |
2017 |
Fuente / Imprenta : |
Frontiers in Plant Sciences, Volume 8, 25 September 2017, Article number 1642. OPEN ACCESS. |
DOI : |
10.3389/fpls.2017.01642 |
Idioma : |
Inglés |
Notas : |
THIS ARTICLE IS PART OF THE RESEARCH TOPIC: Plant Pathogenic Ralstonia spp. From the Field to the Lab and Back Again: mechanisms of pathogen virulence and host resistance, population biology, community ecology and strategies for bacterial wilt disease management.
Article history: Received: 29 May 2017 / Accepted: 07 September 2017 / Published: 25 September 2017. |
Contenido : |
ABSTRACT.
Bacterial wilt (BW) caused by Ralstonia solanacearum is responsible for substantial losses in cultivated potato (Solanum tuberosum) crops worldwide. Resistance genes have been identified in wild species; however, introduction of these through classical breeding has achieved only partial resistance, which has been linked to poor agronomic performance. The Arabidopsis thaliana (At) pattern recognition receptor elongation factor-Tu (EF-Tu) receptor (EFR) recognizes the bacterial pathogen-associated molecular pattern EF-Tu (and its derived peptide elf18) to confer anti-bacterial immunity. Previous work has shown that transfer of AtEFR into tomato confers increased resistance to R. solanacearum. Here, we evaluated whether the transgenic expression of AtEFR would similarly increase BW resistance in a commercial potato line (INIA Iporá), as well as in a breeding potato line (09509.6) in which quantitative resistance has been introgressed from the wild potato relative Solanum commersonii. Resistance to R. solanacearum was evaluated by damaged root inoculation under controlled conditions. Both INIA Iporá and 09509.6 potato lines expressing AtEFR showed greater resistance to R. solanacearum, with no detectable bacteria in tubers evaluated by multiplex-PCR and plate counting. Notably, AtEFR expression and the introgression of quantitative resistance from S. commersonii had a significant additive effect in 09509.6-AtEFR lines. These results show that the combination of heterologous expression of AtEFR with quantitative resistance introgressed from wild relatives is a promising strategy to develop BW resistance in potato.
© 2017 Boschi, Schvartzman, Murchio, Ferreira, Siri, Galván, Smoker, Stransfeld, Zipfel, Vilaró and Dalla-Rizza MenosABSTRACT.
Bacterial wilt (BW) caused by Ralstonia solanacearum is responsible for substantial losses in cultivated potato (Solanum tuberosum) crops worldwide. Resistance genes have been identified in wild species; however, introduction of these through classical breeding has achieved only partial resistance, which has been linked to poor agronomic performance. The Arabidopsis thaliana (At) pattern recognition receptor elongation factor-Tu (EF-Tu) receptor (EFR) recognizes the bacterial pathogen-associated molecular pattern EF-Tu (and its derived peptide elf18) to confer anti-bacterial immunity. Previous work has shown that transfer of AtEFR into tomato confers increased resistance to R. solanacearum. Here, we evaluated whether the transgenic expression of AtEFR would similarly increase BW resistance in a commercial potato line (INIA Iporá), as well as in a breeding potato line (09509.6) in which quantitative resistance has been introgressed from the wild potato relative Solanum commersonii. Resistance to R. solanacearum was evaluated by damaged root inoculation under controlled conditions. Both INIA Iporá and 09509.6 potato lines expressing AtEFR showed greater resistance to R. solanacearum, with no detectable bacteria in tubers evaluated by multiplex-PCR and plate counting. Notably, AtEFR expression and the introgression of quantitative resistance from S. commersonii had a significant additive effect in 09509.6-AtEFR lines. These results show that the combination of heterol... Presentar Todo |
Palabras claves : |
BACTERIAL WILT; EFR; PATTERN RECOGNITION RECEPTOR; POTATO; QUANTITATIVE RESISTANCE; RALSTONIA SOLANACEARUM. |
Thesagro : |
PAPA; SOLANUM COMMERSONII; SOLANUM TUBEROSUM. |
Asunto categoría : |
-- |
URL : |
http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/7375/1/Frontiers-in-Plants-2017-fpls-08-01642.pdf
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpls.2017.01642/full
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Marc : |
LEADER 03254naa a2200373 a 4500 001 1057663 005 2019-10-15 008 2017 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.3389/fpls.2017.01642$2DOI 100 1 $aBOSCHI, F. 245 $aEnhanced bacterial wilt resistance in potato through expression of arabidopsis efr and introgression of quantitative resistance from solanum commersonii.$h[electronic resource] 260 $c2017 500 $aTHIS ARTICLE IS PART OF THE RESEARCH TOPIC: Plant Pathogenic Ralstonia spp. From the Field to the Lab and Back Again: mechanisms of pathogen virulence and host resistance, population biology, community ecology and strategies for bacterial wilt disease management. Article history: Received: 29 May 2017 / Accepted: 07 September 2017 / Published: 25 September 2017. 520 $aABSTRACT. Bacterial wilt (BW) caused by Ralstonia solanacearum is responsible for substantial losses in cultivated potato (Solanum tuberosum) crops worldwide. Resistance genes have been identified in wild species; however, introduction of these through classical breeding has achieved only partial resistance, which has been linked to poor agronomic performance. The Arabidopsis thaliana (At) pattern recognition receptor elongation factor-Tu (EF-Tu) receptor (EFR) recognizes the bacterial pathogen-associated molecular pattern EF-Tu (and its derived peptide elf18) to confer anti-bacterial immunity. Previous work has shown that transfer of AtEFR into tomato confers increased resistance to R. solanacearum. Here, we evaluated whether the transgenic expression of AtEFR would similarly increase BW resistance in a commercial potato line (INIA Iporá), as well as in a breeding potato line (09509.6) in which quantitative resistance has been introgressed from the wild potato relative Solanum commersonii. Resistance to R. solanacearum was evaluated by damaged root inoculation under controlled conditions. Both INIA Iporá and 09509.6 potato lines expressing AtEFR showed greater resistance to R. solanacearum, with no detectable bacteria in tubers evaluated by multiplex-PCR and plate counting. Notably, AtEFR expression and the introgression of quantitative resistance from S. commersonii had a significant additive effect in 09509.6-AtEFR lines. These results show that the combination of heterologous expression of AtEFR with quantitative resistance introgressed from wild relatives is a promising strategy to develop BW resistance in potato. © 2017 Boschi, Schvartzman, Murchio, Ferreira, Siri, Galván, Smoker, Stransfeld, Zipfel, Vilaró and Dalla-Rizza 650 $aPAPA 650 $aSOLANUM COMMERSONII 650 $aSOLANUM TUBEROSUM 653 $aBACTERIAL WILT 653 $aEFR 653 $aPATTERN RECOGNITION RECEPTOR 653 $aPOTATO 653 $aQUANTITATIVE RESISTANCE 653 $aRALSTONIA SOLANACEARUM 700 1 $aSCHVARTZMAN, C. 700 1 $aMURCHIO, S. 700 1 $aFERREIRA, V. 700 1 $aSIRI, M. 700 1 $aGALVÁN, G. 700 1 $aSMOKER, M. 700 1 $aSTRANSFEL, L. 700 1 $aZYPFEL, C. 700 1 $aVILARÓ, F. 700 1 $aDALLA RIZZA, M. 773 $tFrontiers in Plant Sciences, Volume 8, 25 September 2017, Article number 1642. OPEN ACCESS.
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